Půjčení auta USA Alamo
Dobrý den,
na přelomu září / říjen 2024 jsme byli v USA na dovolené, kde jsme si půjčili auto u společnosti Alamo v Las Vegas. Co čert nechtěl, auto se nám cestou porouchalo. Skočilo do nouzového režimu a automatická převodovka odmítala řadit více, jak na rychlost 3. Naštěstí od nás ve městě Moab byla půjčovna Alamo / Enterprise. Zde jsme se domluvili, že si auto vyměníme za úplně totožné. Nenastal žádný problém, s novým autem jsme dojeli dovolenou.
Dnes mi ale přišel dopis od společnosti Alamo o tom, že mám doplatit 1735 dolarů, protože auto museli odtáhnout, vyměnit dvě baterie a doplnit chladící kapalinu, protože zde byla špatně usazena hadička a všechno vyteklo. Podotýkám, že při odevzdání auta nebyl nalezen žádný problém, odtah počítají od půjčovny do opravny (po odevzdání). Navíc jsme si přímo přes stránky Alamo zakoupili půjčení včetně plného pojištění v případě poškození.
Na Alamo jsem se již obrátil, ale než to projednají, budu žít ve stresu, jestli nebudu muset doplácet tak velkou částku za věc, za kterou nemůzu. Pokud po mě budou chtít peníze doplatit, je někdo, na koho se můžu obrátit, abych tuto věc vyřešil ?
Děkuji.
Spíš než doplacení bych se bál toho, že vám peníze sami strhnou. Pokud k tomu dojde, tak bude potřeba to reklamovat v bance jako neautorizovanou transakci a předložit kompletní smlouvu včetně rozsahu pojištění. Jinak dle všeho na platbu nárok zjevně nemají, ale to ještě neznamená, že to musí být z jejich strany úmysl.
Pojisteni nekryje odtah ani poruchy, od toho je Road side assistance, ktera se plati na miste navic. Ale teda cekal bych, ze kdyz jste vratili auto do pujcovny (i kdyz v jinem miste, nez jste si auto puvodne pujcili), tak ze se nebude doplacet nic. Protoze fakticky to nebyl odtah do pujcovny, pokud jste auto primo na pobocce vratili (pokud by Vas ale musel odtahnout odnekud ze silnice do pujcovny, pak jde odtah pravdepodobne za Vami, pokud jste si na zacatku nepriplatili tu asistenci). Naklady na opravu (baterie, hadicky a ja nevim, co jeste vsechno) uz by pujcovnou nemely byt uctovany vubec, to mi prijde jako blbost. Teoreticky by mohli chtit one-way fee za to, ze museli to auto dopravit do puvodni pobocky, ale i to mi pri poruse prijde jako nesmysl, tohle nebylo normalni vraceni, ale vraceni z duvodu poruchy. Takze byt na Vasem miste, napsal bych slusny, ale jasny dopis, ze s uctovanim nesouhlasite a preventivne bych zablokoval a pak i zrusil kreditni kartu, kterou jste pouzivali. Dobre bude procist si i smlouvu a podminky, ty mate urcite v papirove podobne schovane nebo Vam pri pujceni prisly do mailu, tam to bude nejspis popsane, jak se v dane situaci postupuje. Mam jen jednu podobnou zkusenost, ale to se neda moc pouzit, protoze jsme vratili auto s poruchou v LAX v miste puvodniho pujceni (nic nam neuctovali) a normalne nam na zbyvajici 4 dny dali jine auto. Bylo to nejspis Alamo nebo National.
a pokud neprijde vylozene uznani od pujcovny, tak byt Tebou se prijde vyhnu preventivne Alamu/National, protoze by mohly nastat problemy pri vyzvednuti dalsiho auta, teoreticky by mohli pujcovne zapocist na pohledavku. Netusim, jak dlouho je promlceci lhuta pro takove pripady v USA, ale zarazeni na black list Alamo/National asi hrozi. Takze objednavat radsi jinde.
To není pravda, že na tohle je potřeba roadside assistance. Odtah auta při poruše, tím víc nezpůsobenou řidičem, má v základu snad každá půjčovna, respektive ještě jsem neviděl žádnou, co by neměla. Roadside assistance je akorát příplatek pro blbečky typu došel mi benzín, neumím vyměnit kolo, ztratil jsem klíče...
Nám se stalo v roce 2018, též Alamo. Auto půjčeno v Miami na letišti. Pokračovali jsme dále a v městě Macon (Georgia) jsme si na parkovišti u motelu všimli, že je pod autem louže od oleje. Zavolali jsme na dispečink Alamo, řekli nám, že máme počkat, že dorazí mechanik a auto odveze a hned ráno prý máme přijít do místní pobočky Alamo, vybrat si nové auto. Dokonce nám řekli, že nám proplatí taxi od našeho motelu do půjčovny. Vše splnili, vybrali jsme si nové auto a s ním jsme naší cestu v pohodě dokončili a vrátili opět v Miami, bez jediného problému a žádné doplácení, naopak, poslali nám na účet poplatek jak za to taxi, tak i jakési asi odškodné. Od Alamo jsme měli zaplacené plné pojištění. Již asi 10 let používáme pouze Alamo, ovšem objednáváme již v Česku, prostřednictvím CK ESO, oni mají skvělé ceny, levnější než přímo přes Alamo. Pošlou nám smlouvu, my zaplatíme, oni nám pošlou voucher, s tím jdeme do půjčovny a tam nedoplácíme vůbec nic, rovnou jdeme vybírat auto. Jinak samozřejmě nic jiného od CK nepotřebujeme, pouze to auto.
Děkuji za odpovědi, zkusím odepsat v jednom příspěvku.
Do karty by snad už neměli mít přístup, smlouva byla ukončena, auto vrácené, vše v pořádku. To že se po 3 měsících rozmyslí, že tam je něco špatně, tak si nemyslím, že by je banka poslouchala.
Road site assistence jsme neměli, protože byla jen co se týče defektu pneumatiky a ztráty klíče. Navíc my jsme dojeli do té půjčovny sami, kde si auto převzali a bez poplatku s vrácením na jiném místě vydali jiné (ty poplatky jsem si ověřoval a skutečně nic být nemělo). S novým autem nám otevřeli novou smlouvu. Co jsem se dočetl, tak odtah vážně počítají z půjčovny do servisu. To je za mě nesmysl.
S Alamem jsem byl vždy zatím spokojen, možná nastala nějaká administrativní chyba, která se opraví, ale teď budu minimálně do příštího týdne ve stresu, jestli nebudu muset doplatit 40 tisíc KČ...
V Miami hezká zkušenost, já jsem vždy auto objednávál přes rentalcars apod., ale po negativním uznání pojištění pojištěním v Irsku, kde jsem si při přebrání musel zaplatit ještě to jejich, jsem začal objednávat přímo u společosti na stránkách.
Jen ještě dopíšu, že i kdybych tu škodu způsobil já, což se nestalo, tak mám zaplacené full coverage, které by to celé mělo pokrýt, tak nechápu, že zkouší, abych zaplatil i tu škodu, kterou jsem nezpůsobil vlastní vůlí.
Ve většině smluv je možnost si stáhnout peníze zpětně i za několik měsíců. Údaje ke kartě mají, souhlas s platbou taky a víc banku nezajímá. Tady to spíš vidím jako administrativní chybu, která se vysvětlí v pár mailech. Byl bych v klidu. Platba se v nejhorším vyreklamuje, tohle funguje bez problémů.
Co se týče voucherů na půjčení, tak ty skutečné ceny jsou úplně někde jinde. Občas v Americe beru auto přes BA, protože mají lepší ceny, než napřímo. Bral jsem pár let zpátky auto na 10 dní za necelých 400 dolarů a bral to jako dobrou cenu. A pak v půjčovně koukám, že na smlouvě je package BA a cena 199$.
Tak jsem dostal vyjádření o tom, že jsme nalili vodu do ostřikovačů do nádoby na chladící kapalinu. To je totální nesmysl, ani jsem za tu dobu nezvedl kapotu. Snad se to vyřeší rozumným způsobem.
to matej15: nez tady budes nektere klienty autopujcoven urazet, tak tady vidis v popisu toho pripadu v praxi, ze Tvoje teorie o zahrnuti "do zakladu" taky nemusi fungovat. On totiz "zadny zaklad" neexistuje, proste na poruchu neni zadne pojisteni (mozna se ale fakt pletu, tak se prosim dej konkretne ustanoveni, v kterem z tech pojisteni autopujcoven je to uvedeno). Ano, i Alamo tam ma prohlaseni (ne v pojisteni), ze klient je pri poruse "covered", pokud poruchu nezpusobil, ale na tomhle popisovanem pripadu muzes videt, jak slozite se pak dokazuje, co kdo zpusobil a co to znamena to "covered". Protoze kryty jsi tak maximalne serioznosti dane pujcovny, pripadne dokonce jen konkretni dane pobocky. To nic nemeni na tom, ze mi tenhle pripad pripada od Alama hodne prekvapivy a snad to neni jejich novy standardni pristup. To by taky mohli napsat, ze svitila kontrolka oleje a klient nezajel do servisu hned/obratem nebo ze klient prejel servisni inverval (viz hodne nizke limity na servisni intervaly v USA, coz nevim, jestli je specifikum pujcoven z duvodu rychlejsiho opotrebeni aut nebo jestli jsou to jejich jine standardy proti autum pouzivanym v Evrope, i na tohle je treba davat pozor).
K RSA: kazde pojisteni je samozrejme zalozene na propoctech pravdepodobnosti a nechal bych na kazdem klientovi, jak se necha pojistit a jestli chce vic nebo mene riskovat a neurazel bych je. Pro me je tam zasadni treba prave ten odtah, ktery se mi muze stat jednou za hodne vypujcek, ale pak to muze stat opravdu hodne penez. Tvoji logikou by byl blbecek i ridic, ktery se pojistuje treba u nas havarijne, protoze prece jen blbecek udela chybu, kdyz neumi ridit a to pojisteni je tak zbytecne - a rekl bych, ze riziko nehody z vlastni chyby si v realu muzu ohlidat o neco lepe nez treba riziko towingu nebo nektere jine riziko kryte RSP (kdo byl v USA, tak vi, jak pomerne jednodussi je si tam v nekterych autech zabouchnout klice, ztrata klicu se taky muze stat i normalnimu cloveku, tedy krome Tebe, mimochodem ten poplatek za ztratu klicu je obvykle celkem vysoky, takze pokud kryje ta pojistka nejen vyreseni te situace, ale i ten poplatek, coz si nejsem jisty, tak je to dalsi duvod). Soucasne je pravda, ze primo o reseni poruchy se v RSP nemluvi, jen o tom odtahu, ktery se prave vztahuje na poruchy, ktere nezpusobil klient.
- Replacement of lost keys (including remote entry devices)
- Towing (not related to an accident)
- Flat tire service (if no inflated spare is available, vehicle will be towed)
- Lockout service (if keys are locked inside the Vehicle)
- Jumpstarts
- Fuel delivery service for up to 3 gallons (or equivalent liters) of fuel
floodland napsal(a):Zkušeně, to se bude blbě rozporovat.
Ale zároveň i jim blbě dokazovat. Na faktuře je i výměna dvou baterií. Jestli kapalina byla problém, proč mi účtují i výměnu baterie ? Podle mě to prostě zkouší, jestli se někdo chytí nebo ne, já jim toto platit rozhodně nebudu.
Pokud budou chtít, tak si peníze stáhnou z účtu klidně do debetu a budeš to pak muset řešit s bankou.
A to je ten rozdíl mezi pojištovnou a bankou. Pokud nebude půjčovna spolupracovat, tak peníze z banky dostaneš, ale z pojišťovny ne.
Petr Škubník napsal(a):já jsem vždy auto objednávál přes rentalcars apod., ale po negativním uznání pojištění pojištěním v Irsku, kde jsem si při přebrání musel zaplatit ještě to jejich, jsem začal objednávat přímo u společosti na stránkách.
Oni to svoje pojisteni casto tlaci opravdu silne. Logicky, casto je to i drazsi nez samotny pronajem(typicky u lokalnich pujcoven ve Spanelsku treba). Ale odmitnout to vzdy muzes. Jen musis mit k dispozici kreditku s dostatecnym limitem na pozadovany deposit, ktery byva bez pojistky vyrazne vyssi (nejvic jsem zazil v Maroku, tusim ze to byl Budget, a chteli za dodavku pro 8 lidi deposit kreditkou asi 120tis CZK - je to taky zpusob jak te donutit si vzit jejich pojisteni)
Sue Ellen Ewing napsal(a):Pokud budou chtít, tak si peníze stáhnou z účtu klidně do debetu a budeš to pak muset řešit s bankou.
Těžko, kreditka byla zrušena.
To je omyl, přes karetní asociaci půjdou po bankovním účtu, na který byla navázána. Jako vyhnít bych to nenechal...
Tak snadné to opravdu není.
Podle smlouvy musí banka plnit závazky i po zrušení kreditky, pokud byla platba autorizována v době její platnosti.
To je přesně ten důvod, proč půjčovny vyžadují kreditní a nikoliv debetní kartu, kde snadno převedeš peníze na jiný účet a banka platbu neprovede, protože není z čeho. U kreditky se jde do debetu.
Zrušením kreditky se neruší předautorizované platby. A to jsou všechny ty platby, které si hotely a půjčovny mohou stahovat i 6 měsíců po tom, co jste z hotelu odjeli, nebo vrátili auto.
Sue Ellen Ewing napsal(a):To je přesně ten důvod, proč půjčovny vyžadují kreditní a nikoliv debetní kartu, kde snadno převedeš peníze na jiný účet a banka platbu neprovede, protože není z čeho. U kreditky se jde do debetu.
Cekal bych i u debetky, ze kdyz je udelana blokace, tak banka za ni obchodnikovi bude rucit a nenecha sveho klienta penize prevest jinam..
Tak nakonec to budeme další 2 týdny čekat, protože otevřeli nějaký spor, který budou posuzovat. Poté nás vyrozumí telefonicky nebo dopisem.
Trochu mi vadí, že u toho jejich sporu nemůžu žádným způsobem být a něco si k tomu říct, protože takhle můžou rozhodnout podle sebe úplně stejně.
To začíná vypadat zajímavě. Hlavně jestli ten "spor" je jen nějaký výraz pro jejich dodatečné interní šetření (které nemá fakticky vliv na případný spor mezi Tebou a nimi, jen Ti dávají vědět, že to interně postoupili na nějaký jiný level k posouzení) nebo jestli už je to nějaký reálný právní proces (třeba jako u nás obdobně rozhodce), který mají někde ve smlouvě nebo v obchodních podmínkáh a pak už rozhodnutí bude platit a bude vykonatelné (v americkém právu to může být úplně jinak než u nás). To by Ti ale těžko sdělovali telefonicky. Každopádně pokud by ustoupili, chtěl bych to písemnou formou stejně jako Tě písemně vyzvali k platbě (jinak budeš těžko dokazovat, že finální ústní dohoda byla jiná). Vykonavatelnost takového rozsudku v Evropě je pak jiná věc, mohl by to být ale problém pro další cesty do USA. Každopádně dej vědět další vývoj, tohle je fakt překvapivé od Alama.
Vůbec nevím, co ten "spor" znamená. Každopádně už jsem rozhodnut, že raději dám 30 tisíc právníkovi než 40 tisíc Alamu. Je neskutečný, co člověk musí řešit, i když si zaplatí plné pojištění.
Jakmile budu vědět více, dám vědět.